fbpx

טוגנדה, בודה ועוד מושגים עסקיים חברתיים שלא הכרת

הידעתם ? אוגנדה נחשבת למדינה הכי יזמית בעולם ביחס לגודל האוכלוסייה וזה אומר גם… עסקים חברתיים.

כן כן, כמעט 30% מהבוגרים הם בעלים של עסקים עצמאיים וכמובן שכמו בשאר העולם גם כאן בשנים האחרונות יותר ויותר עסקים חברתיים נפתחים. הנתון הזה לא מפתיע כשמדובר בשילוב של מחסור חמור במקומות עבודה, 400 אלף צעירים שנכנסים למעגל העבודה וכמובן פערים אדירים במשאבים וחוסר שיוויון כלכלי, אבל מספרים לחוד ומציאות לחוד וכדי להכיר ולהרגיש את התחום, כמו תמיד שמתי נעליים והקדשתי זמן השבוע לפגוש כמה עסקים חברתיים מעניינים ושמח לשתף בראשון מביניהם – Tugenda.

אז בטח הבנתם מהתמונה שזה קשור ל- Boad המונית אופנוע המקומי, שתכלס זו הדרך הכי זולה, מהירה ואפילו בטוחה להגיע לכל מקום.

קמפלה מלאה בנהגי בודה שזו הפרנסה שלהם ונסיעה ממוצעת עולה 2-5 ש"ח שעבורנו זה סכום קטנטן ופה זו פרנסה איכותית.
טוגנדה הוא עסק חברתי שמאפשר לנהגים לרכוש במיקרו הלוואות את האופנועים ולעבוד תוך כדי החזר ההלוואה עד בעלות מלאה על הרכב. חבילת הרכישה מאפשרת להעניק לנהגים ביטוח חיים ובריאות, להכשיר אותם לנהיגה בטוחה (למרות שמי שביקר פה יודע שהנהיגה פה היא הדבר המבולגן, הכי מסודר שראיתם) וכמובן לממן את רכישת הרכב ולא לשלם שכירות שדוחקת את הרווח ולא מייצרת עצמאות כלכלית. הריבית נמוכה ושולית ומטרתה להשקיע שוב ושוב בנהגים ולאפשר לעוד מקומיים לייצר מקור הכנסה עצמאי.

וכדאי לחזור למספרים, נכון?

 – מאז 2006 טוגנדה מימנו 10500 נהגים שברגע שסיימו את התשלום על האופנוע, הם הכפילו את הרווחים שלהם ב200%.
 – יותר מ3000 נהגים נמצאים בכל שנה בתהליך הרכישה והמימון וכיום שווי העסק החברתי הוא 7 מיליון דולר!
 – כשדיברתי עם חלק מהנהגים הם סיפרו שזו הייתה הדרך המהירה, האיכותית והמתגמלת שלהם לייצר עתיד כלכלי אופטימי במדינה שבה חיים בממוצע ב2$ ליום.

הדרך מאז ההקמה הייתה מלאה באתגרים כמו רגולציה, חינוך שוק, התמודדות עם בלתי צפוי וכמובן התרבות המקומית ושמחתי לראות שתוך קצת יותר מעשור התבסס פה ארגון עסקי חברתי לאומי. שמח לשתף בצדדים האופטימיים של קמפלה ואם יש שאלות בקהל אני לרשותכם.

ודרך אגב, המשמעות של טוגנדה בלוגנדית, השפה המקומית היא Lets Go!